Jika anda berasa ragu-ragu untuk menggunakan pembersih kewanitaan kerana mitos yang telah tersebar, baca artikel ini di mana kami menyangkal mitos dan tanggapan yang salah mengenai pembersih kewanitaan. Sebelum itu, anda harus tahu bahawa terdapat perbezaan di antara membersihkan vulva (bahagian luar kemaluan) dan faraj (sistem pembiakan di dalam badan anda, ke arah uterus).

Pembersih kewanitaan dicipta khusus untuk membersihkan vulva, dan tiada sebab untuk anda membersihkan faraj anda. Faraj mempunyai kebolehan untuk membersihkannya sendiri dengan perolehan sel yang tetap dan tahap pH yang selaras.

Mitos #1: Anda hanya perlukan air dan sabun mandian untuk membersihkan bahagian intim.

Tidak semua sabun mandian selamat dan sesuai digunakan kerana ianya mengandungi wangian. Apabila menggunakan sabun mandian untuk membersihkan vulva anda, keseimbangan yang sihat di antara bakteria dan tahap pH mungkin terjejas yang akan mengakibatkan kegatalan, bau yang tidak menyenangkan dan keputihan. Dengan pengunaan produk yang khusus seperti Pembersih Kewanitaan SUMBER AYU dengan ekstrak Daun Sirih, ianya dapat memelihara kawasan intim anda dengan melindungi dan menghalang bahagian intim wanita dari sebarang ketidakselesaan akibat kegatalan dan mengurangkan bau yang tidak menyenangkan.

 

Mitos #2: Semua produk pembersih kewanitaan adalah sama.

Apabila anda memilih produk pembersih kewanitaan, sebaik-baiknya anda pilih yang tidak mengandungi wangian dan bahan-bahan perengsa seperti SLS, paraben dan pewarna. Kami mengesyorkan Pembersih Kewanitaan SUMBER AYU yang tidak mengandungi bahan-bahan yang boleh membahayakan bahagian intim anda.

 

Mitos #3: Anda tidak boleh menggunakan pembersih kewanitaan setiap hari.

Ianya bergantung kepada produk pembersih kewanitaan yang anda gunakan. Elakkan membasuh bahagian intim anda terlalu kerap, sekali atau dua kali sehari sudah mencukupi. Pembersih Kewanitaan SUMBER AYU diformulasikan dengan bahan-bahan yang khusus untuk bahagian intim anda dan diuji oleh pakar dermatologi, menjadikannya sesuai untuk digunakan setiap hari.

 

Mitos #4: Pembersih kewanitaan menyebabkan jangkitan seperti UTI.

Sebab paling biasa untuk anda mendapat jangkitan saluran kencing (UTI) adalah apabila bakteria dipindahkan apabila anda mengelap dari belakang ke hadapan bahagian intim anda ketika di bilik air atau apabila anda menahan kencing.

 

Mitos #5: Produk pembersih kewanitaan tidak boleh digunakan ketika datang haid.

Bahagian intim anda memerlukan perhatian dan penjagaan yang paling rapi ketika datang haid. Ianya adalah masa yang paling baik untuk menggunakan pembersih kewanitaan. Pembersih Kewanitaan SUMBER AYU dengan ekstrak Daun Sirih dapat melindungi dan menghalang bahagian intim wanita dari sebarang ketidakselesaan dan mengurangkan bau yang tidak menyenangkan semasa haid. Jangan lupa untuk menggantikan tuala wanita dengan kerap ketika anda datang haid.